20 December 2013

Payong

Haaa.. sesapa yang kenal dengan ak di UiTM dulu cam ak dari jaoh sebab payung yang ak guna (ak suka guna payung yang warna-warna neon, sebab ak jalan kaki, so dah dekat dengan pokok-pokok, satgi pemandu pemandu ni tak nampak lak ak yg cinonet ni melintas jalan, jadi warna payung memainkan peranan yang penting pada ak yang pejalan kaki ni)..

Masa ak Asasi dulu.. ak guna payung lipat2.. bajet la senang nak simpan dalam beg.. tapi entah selalu rosak je.. yela mugkin payung murah kan..penyudahnya naik first degree ak guna payung besar.. lantak la jinjit ke..junjung ke payung nya.. geram dah ak.. hahahahha.. payung besar jimat.. jadi payung nya warna pink.. ak sayang benor payung pink ni.. hoh.. ramai yg dah share payung dengan ak.. hehehe.. paling takleh blah.. lecture ADR ak la.. dia stress cara ak pegang payung.. then she said 'takpe biar saya yang pegang kan payung ni' malu weyh... cikgu payungkan anak murid.. tapi nak buat macam mana.. korang kata ak tak reti pegang payung..

Lepastu kan..payung pink ak hilang.. setelah sekian lama ak guna.. sedeh kot.. pastu beli la payung oren lak.. abah yang nampak sebenarnya payung ni.. sebab murah kan harga nya..ak tengok ak berkenan la.. siap ada gambar bear lagi.. jadi ak guna lama tau payung bear ni.. siap dah berangan nak guna payung oren ni sebagai props untuk gambar pre convo ak baru-baru ni.. last-last.. hilang... !!! best part ak di tempat kejadian.. boleh?.. siap tengok cctv ni sebab ak panas hati betul payung ak leh hilang..( jadi ak tak leh guna ia utk props ak..memang angin la weyh) sekali.. hah.. minah rakyat asing yang amek.. manager tu tanya ak' nak buat police report ke?' ak jawab tak payah la.. area sini je..mesti ak akan jumpa gak payung ak tu bila dia keluar waktu hujan dengan payung ak tu..

Jadi pre-convo ak pakai payung photographer je..huaaaah...then hari tu ak gi kenduri di Perak dengan abah.. tengah berjalan kat pekan tu.. tiba hujan lak..kena beli payung sebab kalau nak redah gi dewan tu jaoh.. memang boleh lencun baju!.. jadi beli la payung pelangi.. murah weyh..lebih kurang harga payung oren ak.. tak sampai RM10..hah pastu kan masa ak gi BBW.. ak lupa bawa payung lipat ak (guna masa second degree since ak travel kan) hujan tak lebat mana pun.. boleh je lalu bawah bangunan.. tapi cik tourist guide ni.. princess.. katanya tak leh kena hujan.. lagipun ak bimbang nak tunggu lama.. (curfew ak weyh!) maka beli la payung.. mahai cik oi.. RM13.. hahahahha.. pejam mata jela masa bayar tu.. so payung pink 13 hengget tu ak jarang guna.. sebab ak sayang.. lagipun ramai yg berkenan kalau letak merata.. heheheheh

Panjang tak cerita ak dengan payung ni? hahahah... sebenarnya ak nak tunjuk korang gambar comel ak petang tadi je.. korang pernah buat tak naik motor sambil berpayong di dalam hujan..? heheheh.. sebab hujan tak lebat mana kami berani buat gitu...urgent.. jadi tindakan pun drastik.. heheheh... pastu singgah kedai jap beli barang lepas urusan urgent dah siap.. then bila dah sampai rumah.. bila adik ak pandang dia gelak la... sebab gaya ak sangat kelakar.. tudung senget... jadi ak pun soh la dia amek gambar.. 
Meriah kan kaler nya..heeee.. walaupun dia gelak sebab tudung senget.. ak tak heran mana.. tapi yang menariknya gambar ni pada ak.. ialah.. ak nampak kuruuuuuussssss!!!!! itu yang penting..!!!!! Muahahahahahahaaha..

16 December 2013

Jalan-jalan bersama Noai

Memandangkan ak fulltime pengangur (ye kes malas hantar resume) ak merupakan pilihan yang terbaik untuk menemankan Noai.. heheheheh.. tiap kali ak keluar dengan Noai.. mesti ada je benda baru yang ak belajar.. jadi ak suka.. okay cerita shopping tak payah la ek..

Korang pernah makan di Alexis Ampang? Oktober lepas Noai ajak ak teman dia untuk event kat situ.. lauching apa entah.. ak sangat la panik sebab.. launching event? Acaner la situasinya Tipah!.. so kami sampai kat Great Eastern Mall di Ampang pada tarikh yang di tetapkan tu la.. mak ai.. parking penuh okay… dalam 20 minit gak cari parking.. penyudah nya parking kat luar je.. So actually Noai agak reluctant nak masuk sebab dia kata dia tak kenal sape dalam tu tapi kalau tak masuk rugi la pulak networking kan.. plus dapat invitation card..

Jadi apa yang kami buat? Pura-pura tengok kek sambil usha kat dalam tu..(Alexis agak menarik ye) memang sengal.. kami dok pusing-pusing depan Alexis.. nak masuk ke tak.. last-last… kami berada di Levain.. hahahahahahahha.. katanya since dah pakai cantik-cantik tempat makan pun kena la tempat yang cantik…(dia la yang cantik ) ak ikot je since Levain pun ak tak pernah masuk.. heheheh.. so we had our lunch there.. cantik la tempat nya.. harga makanan pun okay.. korang patut try.. kek semua nampak sedap.. hehehehe…

Kemudian.. ak ikot Noai berjalan-jalan ke Bangi (Mahkamah Bandar Baru Bangi) dan Seremban (Kompleks Mahkamah Seremban) bulan lepas.. Hehehe… File search je boleh la dia bawa ak sebagai peneman dia drive… Attire ak? Harus la black and white.. hahahahahh.. bajet pupil kan.. masa di Seremban.. ak jumpa Hafiz dan Awie ..heee… pastu memang kena setepek la jugak dengan Awie ‘ko memang suka kan amek masa ko sendiri’ hahahahahhahaa.. sebab ak tak chambering lagi tapi dok syok mengikot orang naik turun mahkamah…


So bulan ni tak di kidnap lagi oleh Noai.. but she want my resume… hohoho.. tak leh lari dah since she know my house .. yeah.. resume in progress (takde benda nak taip weyh..ia buat ak terfikir apa yang ak dah buat sepanjang ak di UiTM dulu.. macam takde perkara yang boleh di banggakan je.. oh ye.. ada ak cakap tak file sijil ak hilang untuk kesekian kali nya? Hah tu pun satu punca ak malas nak buat resume.. macam okay.. nak cerita bukti takde.. hahahah.. tak yah cerita senang tapi sakit hati lak tengok resume ak tu.. budak yang tak masuk universiti pun kemain resume.. ak? pfppftft)

13 December 2013

Serigala Jahat Yang Besar.

Hah.. betul tak kalau ak alih bahasa Big Bad Wolf maksudnya macam tu? Jadi macam tau kan topik nya.. Ya betul 10 markah untuk anda!

Korang mesti pernah pergi pesta buku ni kan? Ak.. Selasa lepas pertama kali ak pergi sana.. pertama kali gak la ak sampai The Mines.. Terima Kasih sesangat pada pemandu pelancong ak pada hari tu.. Cik Aieyda..bila bersua benda yang dia bising kan baju ak.. (ak pakai baju apache) Sebenarnya ak dah gosok baju lain, but I changed my mind.. saja nak tengok respon dia (parents ak memang bantai gelak bila tengok ak beli baju tu dulu) Sekali memang betul weyh.. hahahahh… turun je dari stesen Serdang.. nak berjalan ke the Mines tu dia bebel kan baju ak tu.. Ak gelak jela.. sebab ak memang sengaja pakai baju tu nak tengok dia nak jalan ke tak dengan ak lagipun ni kali pertama ak keluar berjalan dengan dia.. ok cukup la pertama kali semua nya dalam perenggan ni..

Kembali kepada pesta buku ni.. korang!!!! Besaq gila tempat nya!!! Patut la korang bawa troli bila mai sini.. Yang ak ni first timer.. berlengang bawa duit jela.. tak tau besaq lagu ni.. Dan ak tak tau nak mula dari mana bila masuk tu.. dengan orang melintas depan ak rata-rata dok pegang kotak.. Jadi mula-mula ak cari buku untuk adik.. bajet dalam RM20 la buku dia.. dah cukup cari pulak buku ak.. again.. ak tak pasti genre pe yang ak nak baca.. bajet nak beli 5 buah je.. baru amek 2 buah.. dah berterabur dah buku yang ak pegang.. pastu dok tengok keliling.. celah mana depa dapat kotak? Pastu ak jumpa kotak yang sangat comel masa ak berjalan-jalan dalam tu.. hahahah… tak berani amek kotak besaq.. kotak besaq bermakna besaq la duit ak nak bayaq satgi..

Lepas tu..telefon la angah.. dia nak ke tak buku.. and she said yes.. tapi nak malay novel.. ak ni lama dah tingalkan novel2 berbahasa melayu ni.. bukan pe.. bosan..konsep nya lebih kurang sama.. tapi ak ada favorite writer untuk novel bahasa melayu ni.. kalau ak nampak buku dia ak beli.. takde.. ak tak gigih mencari.. hehehhe.. Jadi.. ak memang kena kutuk la dengan tourist guide ak bila dia tengok seleksi novel yang ak beli untuk angah.. buku angah ak memang tak bajet berapa.. hahahah.. rembat je agak-agak synopsis cerita boleh menepati cita rasa dia.. mula banyak tau.. yang kecik kecik sebuah harga RM3 tu.. pastu bila sorting.. ak ambil yang standard novel..

Sebenarnya ak tak habis pusing tau..tapi kotak comel ak dah penuh (thank God weyh) dan paling ak tak tahan.. ak lapar gilaaaaaa… ni bukan tahap perot mengigil.. ni dah sampai tahap ak tak nak respon pape kat sekeliling sebab rasa nak muntah.. hahahah… just ‘oh’ ‘ek’ ‘la yeke’ ‘takpe’ tu je la sepatah dua kata ak.. nak tingal buku dan pergi makan pastu sambung pusing memang takdan la.. sebab ak kena balik sebelum pukul 6 petang.. Walaupun kotak comel penuh dengan buku, harga nya sangat worth it pada ak.. tetibe ak rasa macam tak nak pergi dah pesta buku antarabangsa yang selalu di buat di PWTC tu.. (cewah.. sombong kemain!) Hee.. ak akan pergi kalau Dolly masih join.. if not.. ak tak pi rasanya pasni unless ada benda best yang depa tawarkan..

Jadi pada mereka yang masih belum pergi dan nak pergi, jemput la datang.. Naik ktm jimat weyh.. turun di stesen Serdang..pastu jalan kaki.. hehehe… tapi bawak payung la takut hujan.. kang lencun lak..hahahahaha..
Heheheheh

kenalkan pemandu pelancong Cik Aieyda.

Kotak comel ku.. hikhikhik

Papehal sila rujuk website mereka : www.bigbadwolfbooks.com

10 December 2013

ABK

Unknown: Amacam cuti panjang bro?
Dia : Cuti sudah habis bro.
Ak : Hahahahahaha dialog KL Gangster sangat!!!

How should I put it ya.. hmm.. Abang Besar Klang sudah mali maa…kembali menjejak kaki ke Kuala Lumpur ini… Muahahahahah

Dia ni kalau bab mengutuk KL kemain..Kalau ak kutuk tempat dia..buka cerita sejarah dengan ak.. Ak tak tau la pe punca dia datang KL kelmarin setelah 7 tahun mengharamkan diri sendiri untuk ke sini.. siap lepak bagai di Kampung Baru..

Kenapa ak cerita pasal ABK kali ni? Hahahah.. saja.. nak kongsikan kisah mengarot kami.. tak.. lebih kepada kisah mengarot dia.. jadi ak nak mengarot-ngarot pasal dia malam ni..auta ke fakta..terpulang pada korang..

Mula-mula kita cerita pasal kenapa dia dapat nama ABK.. alkisahnya, bulan lepas dia telefon..benda pertama dia nak cerita pasal whatsapp dah tak guna dah ( patut la group Joyah Cool senyap je).. pastu buka la cerita ada awek mana gelar dia Abang Besar Klang (itula cerita utama dia utk haritu sebenarnya).. macam-macam la awek tu cerita.. boleh la di simpulkan.. awek tu describe dia dah mengalahkan lagenda Hang Tuah gayanya.. masa dia dok teruja sembang.. ak ni on the other hand.. sebelah tangan pegang fon, sebelah tangan pegang penyapu… cara kan cara ak jawab panggilan telefon dia.. itu tanda ak hargai tau korang ni.. jawab la juga fon walau camne keadaan nya.. terharu tak?

Oh ye berbalik kisah ABK turun KL.. ak pun tak clear pasepa dia mai..yang pasti ak rasa sangat lawak sebab banyak la dia petik dialog KL Gangster.. last last ak ngadu kat dia.. sampai la ni ak tak tengok tengok lagi KL Gangster 2..  ak tengok 7 minit pertama je.. pastu dah stress!!! Penyudahnya tanya dia je overall cerita.. hahahahha… tak nak ak tengok.. cerita ni memang ak rasa exaggerate (masa tgk trailers) dan pada masa itu.. ak sangat la tak sabar nak tunggu cerita ni keluar.. hmm.. last last… takpe la.. rasanya macam tak rugi je kalau tak tengok.. Tahniah la pada Rosyam Nor.. memang pelakon terbaik.. sampai buat ak tak boleh tengok scenes dia.. scarrryyyyyyyy!!!!!!! Tu yang sampai 7 minit pertama je tengok.. stresss okay…(dah ak penakot orang nya nak buat macam mana)

Sampai sini je hari ni.. kisah dia memang banyak.. sampai ak rasa ayat ak tungang langang.. nama pun mengarot kan.. jadi memang mengarot la cerita ni..zzzz

Nite uolls..

05 December 2013

Menconteng

Di pendek kan cerita, siang tadi ak teman mak dan adik ke area Pudu, Majestik.. alang-alang tu singgah la ke Dinamik, sebuah kedai buku.. haaaa... ak memang suka lepak sini kalau datang awal ke tusyen dulu.. tak tau kenapa tapi ak suka dengan alat-alat tulis ni.. alat-alat masak ak tak minat... harap maklum... muahahahahahah

Lepas tu.. ak terjumpa pen-pen ni.. kebetulan ada duit lebih...pe lagi borong la 4 batang pen.. lama dah aimed sebenarnya pen ni.. dari sekolah lagi.. dulu bajet la .. sebab.. harga sebatang pen tu boleh la ak buat duit makan, atau simpan untuk benda lain.. Selesai je urusan mak.. balik rumah terus cari cawan porselin.. orang la ni kawin..goodie bag kadang bagi cawan..tiap kali dapat cawan kosong macam tu memang stress.. jadi ak tak guna.. sebab tangan rasa gatal nak conteng cawan tu tapi bahan takde..

Maka.. heheheh...ak buat sikit je.. testing the water.. ecewah... lama weyh ak tak buat aktiviti seni ni..keras habis dah tangan..
simple je..pastu dok ajak adik buat juga.. bila nintendo dia perlu di caj.. hujan pula petang tadi.. dia layankan la along dia ni dah takde benda dia nak buat... hehehehe..
 Gambar mamat ni tak sengaja kisahnya.. adik nak buat bentuk bulat pastu tak jadi.. pastu tak boleh di padam pen ni.. konsep macam ko mencanting batik.. jadi macam cameo jela mamat ni.. macam kenal kan.. feymes mamat ni.. hahahahaha...
Siap bagi tandatangan tu.. hahahahahah...tak tahan la ak dengan adik sorang ni..kemain.. so mug dia tema  pokeballs from pokemon.. last week ak, abah dan adik pergi Low Yat beli games 3ds dia tu.. pokemon X.. pasni nak beli pokemon Y pulak.. untung nya jadi anak last.. lebih seratus ringgit ye harga untuk satu games dia.. nak beli yang original saja copy-copy tak mau.. tak jadi orang bila besar nanti.. ak sekeh-sekeh pale dia... 
then. we get excited.. hahahaah..tangan dah nak conteng lagi tapi ak taknak conteng cawan ak dah..gayat kejap.. jadi sikat la jadi mangsa kami.. hahahah...oh memang tak la nak menconteng pingan magkuk mak.. hahahahah... dah puas hidup ke?!! 

Tu jela yang ak nak kongsikan dengan korang...pen yang lebih sedekad ak nak beli akhirnya berjaya beli gak..suka sangat! Alhamdullillah.. lepas ni sila jangan hantar mug kosong ke rumah ak..hahahahah...

04 December 2013

Whoaaaaah!!

Mak ai..!!! November satu entry ja? Hahahhaa…maaf la atas ke-tidak-perasan diri ini.. akak busy adik-adik.. ingat dok rumah jadi VIP ni senang? Hahahahha…standby-mode sentiasa.. senang cerita… mangsa ‘kidnap’ yang merelakan diri lah akak ni.. dalam entry bulan ni, banyak la cerita yang dah berlaku akan di coretkan di sini..kebanyakkan nya bulan November punya kisah..

Maka nya untuk mukadimah bulan ni… kita mulakan dengan.. hmm… cerita apa yang korang nak dengar? Okay takpe ak cerita benda yang ak tengah fikir sekarang ni… kahwin.. jeng..jeng..jeng.. dok Zizang..! (dialong Cikgu Ayu dalam Oh My Ganu!).. ini sekadar berkongsi pandangan ak berdasarkan pemerhatian ak dengan keadaan sekeliling..


Setiap pasangan bercinta mesti la nak meneruskan hubungan ke peringkat yg seterusnya.. kawin la semestinya.. dalam nak menuju ke arah itu banyak la halangan nya ye dak.. I’m sure ada antara korang pernah mengalaminya.. macam bercinta dengan orang lain, bertunang dengan orang lain, kawin dengan orang lain.. apa pun pada yang berjaya bernikah dengan pilihan hati.. tahniah di ucapkan.. korang memang steady la, terbaik !!!!

Jadi apa yang ak nak bebelkan disini? Ak nak cerita pasal halangan.. fokus nya ibubapa dan kewangan.. betul restu ibubapa penting dalam kehidupan kita.. betul mereka lebih tahu apa yang terbaik untuk kita tambahan pula mereka yang membesarkan kan kita sampai jadi orang.. betul mereka makan garam lebih awal dari kita.. eh betul ke bab garam tu? Sorry.. penambah ayat nak bagi sedap.. heheheh.. tapi kan.. tak salah rasanya kalau dengar dulu apa yang kita nak cakap kan.. betul tak? Sebab ia melibatkan masa depan mestila kita sebagai anak nak restu dan doa..memang ada kalangan ibubapa yang rasa depa tu la yang betul serba serbi.. dah tu cuba terangkan kenapa tak setuju.. contoh nya la.. kalau baru kata ‘ayah saya nak bertunang tahun depan calon bla bla’  terus melenting! Tak patut sangat la ak rasa.. bayangkan anak tu sebenarnya lama dok fikir macam mana la nak luahkan hasrat hati.. tetibe kena macam tu.. kang kalau dia kawin lari.. hah.. sapa malu? Habaq mai? Belum lagi kalu depa buat benda bukan bukan .. satgi cucu ada tepi longkang, dalam tong sampah,lubang jamban.. Sebab tu la.. kalau tak berkenan.. dengar la dulu kenapa anak pilih si dia jadi pilihan hidup.. pasti ada perkara yang kita terlepas pandang tapi hanya pasangan yang bercinta tu yang nampak.. tak..tak.. ak bukan kata perlu membelakangkan family.. dok Zizang!.. my point is.. both side need to make everyone clear, leraikan segala salah faham.. kenapa tak boleh.. kenapa nak juga dengan si dia.. apa keywords nya.. perbincangan.. look.. ak pernah pergi kenduri kawin yang mak pengantin tak mai sebab isu gini la.. sedey weyh habaq kat angpa! (ye.. ak selalu je accidently jadi saksi kejadian) sebab tu la ak nak kongsi dengan korang supaya situasi macam tu tak jadi lagi..sebagai iktibar mugkin..

Perkara yang mudah jangan la di susahkan.. orang nak membina masjid jangan la bangkang beria kot ye pun.. sekurangnya.. sila la beri penjelasan yang logik.. setakat kata ‘takboleh!, ia tak kan terjadi’ konfem la boleh jadi perang.. kalau anak tu dah boleh menyuarakan hasrat untuk berkahwin ak rasa anak itu juga bersedia menerima penjelasan yang logik dan yang penting kebenaran di sebalik kebantahan  kenapa taknak calon pilihan hati dia.. setakat kata ’dia tak sesuai’ hmmm… jawapan macam tu.. budak kecik pun tak layan… lagi dia meraung nak ada la… hahahahah..

Faktor kewangan.. kawin mana yang free weyh? Hahahha… paling lekeh pun tetap gak kena bayar mas kawin..dengan harga barang yang naik dan segala benda naik.. sesak jugak la ak rasa kalau yang baru setahun kerja nak kawin..tapi hey..mudahkan jela urusan mereka.. maksudnya.. pihak perempuan pun.. takyah sampai belanja semua nak kalahkan Che Ta…mentang-mentang ko anak dara kan.. hahahah.. nak berapa.. RM20 juta? Logik sikit boleh tak? Ko nak hidup lama kan dengan pasangan ko.. jangan la sebab kawin nak berhutang beria.. ramai orang menyumpah dari mendoakan kebahagian korang nanti.. lagipun.. hmm… ak rasa.. bila kawin rezeki tetap ada.. mugkin naik pangkat ke pastu.. dapat kerja yang lebih baik ke.. kita tak tau kan.. Cuma pada ibubapa yang anak masih belajar..atau yang baru bekerja jika anak ada niat untuk berumah tangga mudah kan la urusan mereka.. yes I’m aware the effects if ur financial is not that steady to start a new life.. I’m aware ur concerns dear parents..so do the couple.. percayalah kalau mereka dah boleh sepakat nak berumah tangga dan ada keberanian untuk meluahkan rasa di hati tu.. rasa nya mereka dah fikir macam mana nak survive bila berumah tangga.. doa jela yang baik-baik..

Oh ye.. isu kewangan ni.. ak bagi contoh yang anak orang biasa.. maksud ak bukan anak orang berada, anak raja ke, vvip ke.. sebab golongan berada lain la cerita nya Tipah oi…

Hah pastukan.. hmmm… isu ni.. bapak ak pun warning gak.. taknak menantu negeri pantai timur, Sabah, Sarawak..senang cerita nak yang tingal di KL je.. hahahahah… boleh macam tu? Nasib la ak ni tak terasa nak kawin lagi.. hahhahahahaha… kalau tak sebelum bercinta kena tanya dulu hometown dia mana… hadoy… sangat tak releven la isu ni sebenarnya.. Ye betul.. kalau jaoh.. kewangan itu memang satu isu.. makan banyak belanja.. alaa anggap jela kalau nak ziarah macam makan angin.. sambil menyelam minum air.. hehehee.. mesti la tak rasa sangat beban nya.. betul tak? Contoh… kampong ak di Kedah.. hehehe..alang alang langkau terus Padang Besaq… hahahahah…see.. got my point tak? Kalau sekadar dari Johor nak antar rombongan ke Perlis memang la penat.. benti la sat jamu mata pi Genting ka..contoh.. Malaysia ni banyak tempat yang menarik untuk di lawati tau..! pastu duit mana nak cekau? Alaaaa soklan… elok je selama ni survived.. nak seribu daya taknak seribu dalih… saving la sikit sikit kalau dah tau nak melawat, menziarah besan atau keluarga mertua..ak membesar di KL.. pergh harga barang memang… sapa sapa yang tak cukup kuat sakit hidup kat KL.. macam bapak ak cakap..enough to survived.. jadi ak rasa takde masalah pun.. tepok dada tanya selera..

Yosh itu jela coretan nya.. oh mesti korang akan kata..maybe la.. buat la solat sunat istikharah minta petunjuk, solat hajat agar di mudahkan segala urusan… hmmm… ak cerita based on logic thinking je and not to deep (kang berjela pulak entry ni)… masing-masing dah besaq kan.. pandai dah fikir… bab agama bukan ak orang nya.. pi la tanya orang yang lebih arif, gali la ilmu itu sendiri... Apa pun.. semua orang nak bahagia.. parents mana yang nak tengok anak menderita.. anak mana yang sanggup menangung beban jadi anak derhaka.. jadi kita ni.. doakan la yang terbaik untuk semua orang yang sedang berusaha membina masjid, moga ikatan yang dibina berkekalan hingga ke Jannah..

Sekian sahaja.. buat mereka yang berada di kawasan banjir.. stay safe!

05 November 2013

1435H

‘ko ni lembik la’
‘cuba jadi kuat sikit’
‘ko perlu kuat..blablabla’

Di tahun baru Hijrah ini.. ak berusaha la untuk menjadi kuat.. kuat bukan la nak kena badan berketul-ketul atau macam Badang ke kan.. tidak la.. kuat disini besar makna nya.. sebenarnya proses menjadi kuat ini dah lama la ak usahakan..tapi kebanyakkannya ak lemah..jadi tahun baru ini kena lebih drastik sikit pendekatannya..

Contoh konsep: forgive and forget.. pada ak agak payah kecuali kalau hal itu remeh.. kalau pada ak hal itu besar… silap haribulan ia menjadi dendam.. Nampak tak bertapa lemahnya diri ak ni..

Dan tahun yang mendatang ak dapat rasakan cabaran dunia baru ak akan jadi lebih hebat.. yela dulu ak attachment student je..pasni ni.. pupil in chambers and inshaaAllah a lawyer.. dunia baru ni.. memang perlu kuat emosi, rohani, fizikal..cabaran nya pada ak.. memang menakutkan.. adik ak tiap kali nampak ak browse kerja : along tak payah kerja, dok rumah, nanti bila along kerja along dah tak layan udin’ .. touching lak hati ni… tapi macam mana pun memang perlu kerja.. sebab list nak pow ak dah makin panjang….hahahahaahaha… sabar ye korang… nanti ak kerja gak.. jangan risau ye.. it just.. for now.. heheheheh…. Malas la nak hantar resume.. tolong buat kan boleh..=p

Jadi dengan kedatangan tahun baru ni, ak berazam (sebenarnya memang sentiasa mencuba) untuk menjadi kuat.. lebih baik dari sebelum ini.. andai ak tersilap langkah, sila lah beri tunjuk ajar.. kalau ada perbuatan ak yang korang tak gemar, tegur lah.. kalau ak semakin hanyut, alpa, lalai atau korang dah tak kenal ak.. sedar kan ak semula, ingatkan ak balik..

Harapnya kita semua menjadi manusia yang lebih baik dari sebelumnya dengan kedatangan tahun baru Hijrah..InshaaAllah.. buku lama dah ditutup sekarang kita buka buku yang baru.. to wrap up, Happy New Year peeps.. hahahahahahahaah… macam tu penutup entry nya.. 

Salam Maal Hijrah Korang!!!!

p/s: Jom nyanyi lagu Maal Hijrah, 1 Muharram.. - lirik nya sangat best kan.. lagu kita dari kecik-kecik ni.. hafal tak? heheheheh..

16 October 2013

Tunggu

‘Jangan tungu lama-lama, nanti dia di ambil orang’ Hah, korang pernah dengar lagu ni? Ok for now, this song is not related to me, yet.. Hahahaha.. perkataan tunggu tu je yang ak rajin guna kebelakangan ni.. Entry kali ni nak kongsi dialog-dialog standard yang akan ak jawab bila di tanya : Ayuni, bila nak kawin? Mesti korang yang masih single, atau dah ada pasangan tapi belum ke next stage, biasa dah dapat soalan yang tak berapa nak cepumas ni kan.. hehehhe…

Jawapan ak terbahagi kepada beberapa kumpulan.. yela ak tengok gak siapa yang bertanya, but most of it lebih kepada tak ilmiah langsung jawapan ak.. buat stress korang tanya je.. so let’s check it out.. ecehwah.. gituw!

Rakan sekelas sekolah kebangsaan : Haaa, ak tunggu Zamir balik baru ak buat kenduri kawin.
Rakan sekolah agama dan kebangsaan : Eh, ak tunggu kenduri ko dulu, nanti ak follow.
Kalau sekolah menengah lak jawapan nya: steady boyfriend pun tak de, cuba ko kenal kan pada ak member ko yang single, mana tau sangkot, leh jemput ko datang kenduri ak nanti..
Kawan-kawan universiti, jawapan nya macam macam, tapi teknik tetap sama.. twist sikit je.. banyak group kan kat universiti ni.. antaranya:
‘Ak tunggu kenduri Farouq ni hah’
‘Tunggu majlis Aifaa setel dulu, nanti ak jemput korang ke majlis kawin ak lak ek’
‘Hehehe.. Suki bench mark I, i tunggu dia jadi tunangan orang dulu’
In case yang bertanya tu baru kawin jawapan ak : tunggu korang ada baby dulu.
If dah ada baby jawapan nya : tunggu korang ada anak 3..

Kalau yang bertanya makcik pakcik : saya baru je habis sekolah,. Tak pun kalau yg bertanya tu pakcik,makcik suka gossip : tengokla dulu siapa yang berani nak ngadap abah tu.. if tanya lagi.. memang ak tanya: ada orang risik saya pada pakcik/makcik ke? Hahahahah.. ayat ak can't go la.. berangan hotstuff..
Jiran tetangga tanya: Ish, mana boleh kenduri saya tak jemput, family acik harapan saya dan family untuk membantu, orang kuat la kata kan..

Yang bertanya tu saudara mara.. ak tembak balik la sepupu sepupu ak.. jawapan yg hampir sama ‘ tunggu Bob/Dibah/Jai/Nazirah kawin dulu’ mana mana la sepupu ak yang ada depan mata masa tu.. petik jela nama nyer…

After all those answer scheme will used interchangeably… ikot dan je.. hehehehhee..
Motif ak cerita benda ni.. nak tahu la korang respon macam mana… suka, tak suka, annoyed? Or worst, for certain people..feel stress out… hahahahhaah…  i personally kindda love this question... sebab.. ak pun tak tau bila nak kawin.. ak excited tang tu la sebenar nya.. pasai ak tak tau... mai la kita share bersama feeling surprise ni naaa....hikhikhikhik

notakaki: di kesempatan ini, rasa nya masih belum terlewat lagi untuk ak mengucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha buat korang.. Ak minta maaf kalau ada salah dan silap selama ni.. Moga ibadah yang kita lakukan di terima oleh NYA.. 


30 September 2013

Pernah buat tak

Ikat rambut guna getah yang banyak, macam keretapi? Pastu kerat je rambut berdasarkan getah getah yang dah di ikat pada rambut tu.. Pernah buat tak? Oh.. ini untuk yang berambut panjang.. rambut u ols pendek dok diam diam sana tunggu rambut dah panjang baru try okay.. hehehe.. Jadi ak buat macam tu.. epic sangat cara potong rambut ni.. tokey salon pun sentap dengan teknik ni..

Ngam ngam 2 tahun.. September 2011 ak potong rambut, siap buat fringe ye.. panjang rambut pun paras bahu je.. September 2013.. hah kau.. paras bahu dah sampai ke siku..!! rekod ni.. hahahahah… belum lagi bila pakai tudung.. bunjut macam mana pun.. ia nampak..’besaq nya kepala ak'


 macam sarang tebuan berada di kepala ku
Yela.. rambut tebal.. gitu la efek nya.. kalau ak biar mengerbang tak ikat.. boleh je kot pegang watak hantu… eh tapi idok le gaya macam rambut Hantu Kak Limah.. over sangat tu u ols.. ak hantu muda.. kahakahakahakhaha..

selepas di potong
Okay.. ak rasa.. kepala ak memang besaq kot naa.. apa pun.. yang tolong potong rambut ni.. ialah abah.. hehehe.. he is very excited yela dah lama tak potong rambut anak-anak nya.. tetiba di suatu petang yang angin sepoi sepoi bahasa ak hulur gunting rambut dengan dialog ‘ abah tolong potong rambut, paras getah merah ni’ masa yang di ambil untuk memotong rambut ni dalam seminit..cepatkan? hehehe.. yela.. takde nak trimmed, layered bagai.. potong gitu je…

Dan kerana excited or maybe tak puas memotong yela kejap sangat kan, abah siap offer,’ meh buat gaya anak jepun’.. erk.. tidak la adik adik.. kalau freehair.. on off macam dulu kala boleh la.. sebab nya buat fringe kang kena sepit-sepit rambut bagai bila nak sarung tudung.. malas nyer.. takpe.. takpe.. lebih mudah kalau rambut depan panjang, senang nak ikat.. 

Heeee... kredit kepada kawan kawan ak, Laili dan Sharon yang nampak sangat comel dengan gaya rambut diorang ni.. saja letak gambar ni.. lain dari entry sebelum nya kan.. hehehehhehehe... asik gambar ak je.. 

Okay.. sekian untuk coretan di bulan September.. bubye korang..

06 September 2013

My new roommate.

Okay…ak nak kenal kan korang dengan roommate baru ak.. heheheh… dia sangat comel.. suka melaram.. pantang nampak getah rambut ak.. barang kemas ( alaaaa… asal nampak bling-bling).. sure dia minta nak pakai sama… ak layan kan jelaaa… tapi bagi pinjam kejap je.. hahahah.. bukan kedekut okay.. satgi merah merah lak leher dan tangan dia.. almaklumla.. accessories ak sume murahan saja.. tak lebih RM10.. kulit nya pulak sensitip..

Roomate ak ni.. actually dah lama dah dok sini.. kalau tak salah.. dari bulan 2 haritu.. hahahah.. ak baru masuk balik bilik ak masa bulan puasa.. after final examination.. yela.. nak study tengah tengah malam.. kesian pulak kalau dok pasang lampu sampai ke subuh.. kang stress pulak dia walaupun dia tak kan cakap pun.. tapi.. sendiri mau ingat la kan.. courtesy..

Tapi.. ak pow gak roommate ni.. heheheh.. alaaaa…  tak banyak.. setakat beli penyegar udara nak boh kat bilik jaa.. sebab ak cakap ‘bilik gadis kena wangi pasai orang suka mai bilik ni’ .. nasib la dia setuju.. heheeheh… ak tak buli rumate ak okay.. oh ye.. kerana roommate ak ni anak jati Kedah.. kadang2 ter-speaking Utara la ak dengan dia.. recently tersasul speaking utara dengan Mok.. perghh.. kemain la Mok taknak kalah speaking utara dengan ak.. which end up ak tak larat gelak sebab bunyi nya kelakar sangat.. ibarat bila ak kecek kelate.. gitu la situasinya.. hahahahahahah….

Okay.. mesti korang nak kenal kan roommate ak ni? Kenal kan.. Tok Piah.. a.k.a nenek ak.. a.k.a ibu kepada mak ak.. heheheh.. comey kan… untong la dapat cucu bertuah macam ak ni… hahahhahahaah…
comeykan.. siap ada small teddy jadi peneman..
Dan memandangkan hari ni 30 Syawal.. sekali lagi ku mohon ampun dan maaf pada mereka yang mugkin.. ak agak kojaq, annoying kan mereka… dan pada budak2 flat yang datang rumah tapi tak dapat duit raya.. sorry la dik.. sape soh ko lari bila akak tanya soklan math? Bukan susah pun.. amek jela masa utk mengira… jawapan betul dapat la duit raya..try jawab pun tak.. terus lari.. hmmmm… tahun depan jangan datang lagi tahu.. hahahahah…. 

31 August 2013

Cerita tentang

Raya. Tahun ni takde gambar raya. Ye.. tindakan ini telah membuatkan angah stress sebab takde gambar raya untuk di upload kan (gambar family kami beraya usai solat raya, babak2 drama mohon ampun maaf tu).. boleh tak ak tetibe rasa segan nak bergambar raya, nak upload lagi segan.. even sanak saudara yang mai beraya pun ak tak rasa pulak nak bergambar..yela untuk kenang kenangan gitu..beraya rumah orang pun ak tak rasa nak posing posing dah.. mugkin faktor usia kot… gituwww u olls.!!!!

Raya Merdeka - baru tadi je posing ni
Majlis persandingan. Hah..setakat ni..ke Muar la yang paling jauh ak berjaya sampai.. kalau tak, sekitar KL, Ampang, Cheras, Shah Alam, Klang dan beberapa kawasan sekitar Selangor. Kenduri siapa? Kenduri Salwa. Ak pun macam tak percaya je berjaya sampai. Terima kasih la kepada Nabil yang nak pergi kenduri tu dengan ak.. weyh.. ak rasa ilmiah gila sepanjang perjalanan pergi dan balik tu.. Banyak gak la yang dia kongsikan dengan ak.. antara yang menyuntik semangat ialah..hala tuju ak masa chambering nanti.. Betul..ak memang bertuah dapat kawan kawan macam korang.. syukur sesangat..
sebenarnya ada 3 pelamin tau
Merdeka. Alhamdulilah, 56 tahun negara kita telah mencapai kemerdekaan. Below is my old friend's 2 cents. For me it’s worth to ponder. Credit to Zamir Othman.

Senyum lebar2 tgk org semangat bercerita tentang hari Merdeka.. Pendapat itu dan ini.. 
Abg2, akak2, adik2.. Action speak louder than words tau.. Kehidupan seharian kita dah gambar siapa kita.. Merdeka tu ertinya luas... Malangnya kita hanya paham erti Merdeka yang penjajah sendiri terapkan pada kita.. 
Oh Ya, lupa pulak.. Maksud merdeka tu bebas kan.. Memang semua org dah bebas dah.. Bebas buang anak, bebas menembak & membunuh, bebas tindas wanita, bebas bersuara maki hamun semua orang, bebas ragut sana sini.. Tahniah rakyat Malaysia kerana telah Merdeka..
Cuma bila agak2 nak bebas dari hutang, bebas dari subsidi dan bebas dari harapkan bantuan dan pertolongan manusia lain.
Kita mungkin sudah Merdeka.. Tapi adakah Merdeka dalam jalan yang benar.. Atau terperangkap dalam stigma Merdeka yang penjajah sendiri cetuskan..
Malaysia berdaulat, tanah tumpah darahku.. Maksud mendalam tapi siapa yg akan faham dan terkesan.. Harapnya bukan kosong r macam lagu2 artis masa kini.. Kosong kosong.. Lalalala

Sekian coretan serba sikit dari kak Joyah untuk u olls pada bulan Ogos ini.. nah amek la kek ni..
heeee...



08 August 2013

Tamau Bunge

Alhamdulilah, berkat doa, sokongan dan keyakinan korang pada diri yang sengal ini, berjaya akhirnya diri ini menamatkan pengajian undang-undang secara rasminya.. Finally!!! (I heard that ok!) terima kasih bebanyak ye korang..!

Jadi dikesempatan ini.. teman nak kaborkan.. ‘konvokesyen ak nanti ak tamau bunge!!!! Mekasih’ hehehe… cara tak ayat tu? Tapi betul weyh.. ak memang tak nak bunge.. satu pasai harga nya mahai.. a bouquet cost around RM70-100.. Allah.. bunge je kot.. for the sake of taking picture je kan.. takyah la perabeh duit macam tu.. jap ek.. ak bukan anti bunga tau.. bunga taik ayam yang takde bau tu pun ak rasa cantik.. it just.. first point nyer tu la.. the price.. second.. ak ni pemalas orang nya… kalau bagi ak bunge..konfem layu di tasik madu bunge tu..kang sakit hati lak ak nengok nyer.. dah la mahai kan.. mati gitu je.. ak sangat la malas nak pindah kan bunge tu ke dalam pasu.. heh..pastu malas nak siram.. mengharap pada hujan yang turun.. memang mati la pokok tu kan..

Maka adalah lebih mudah jika korang bagi ak sesuatu yang sangat praktikal untuk ak.. macam duit ke.. bagi nilai yang sama macam harga sejambak bunga pun boleyyyhh… as my duit rayaaaa…hahahhaa.. atau kalau korang ni ada yang jenis ‘ketegaq’(degil bak kata orang Kedah).. nak gak bagi ak bunge.. boleh… tapi.. bunge plastic..takpun.. kain yang digubah jadi bunge.. kaktus pun okay je.. senang jaga.. hahahahah…something practical will do for me.. teeeheeee…

Pada mereka yang ak tuntut hadiah konvo… jangan ngelat ek korang…xbagi yang ni… long call ak nanti ak minta berganda!!! Huahahahahah…tapi ak tahu hadiah korang yang sangat ak hargai kerana harganya yang mahal pada ak .. ialah.. doa dan sokongan korang untuk kejayaan kita semua di dunia dan di akhirat..

Dan sebelum mengakhiri perkongsian ini.. ak nak minta maaf gak la pada korang.. mana tau..kot tak puas hati dengan ak.. kadang kadang.. ak memang tak sedar benda yang ak buat tu salah pada pandangan ko.. ak sangat la appreciate kalu ko pin point kan ketidak puasan hati ko tu kat ak.. minta maaf juga kalu simple minded macam ak ni buat korang stress.. ampun kan la segala tingkah laku dan percakapan, penulisan ak yang mungkin kurang ajar pada pandangan korang.. halal kan segala nya.. makan, minum, ilmu dan lain lain.. ketahuilah.. ak sayang korang…!!!!

Harapnya amalan kita sepanjang Ramadhan ini diterima olehNya dan lebih baik dari sebelum ini.. Moga kita dapat berjumpa lagi Ramadhan di masa hadapan..Selamat Hari Raya Aidilfitri korang!!!! Maaf zahir dan batin.. have a splendid raya u ols!!!!


p/s: Hati hati bila pergi beraya tu..

27 July 2013

Mak aku kata

 Kalau pakai baju ni macam Aaron Aziz..

Hahahahaha... first time abah tengok iklan ni.. abah gelak besar.. oh kalau pakai baju ni macam Aaron Aziz.. kata beliau..(okay.. as a matter of fact ak di kelilingi dengan lelaki lelaki yang sangat la perasaan diri mereka macam Aaron Aziz.. iaitu Abah dan Mok.. kehkehkeh.. sesuai sangat iklan ni )

Lepas tu ak nak sangat tengok iklan ni.. esok nya ak tunggu gak depan tv.. nonhado!.. cari di kotak merah (youtube) nonhado.. yang ada behind the scenes.. siap minta kat Mok link youtube lagi.. tapi reply dia 'eh dah keluar dah iklan ak tu?' nyesal lak minta kat dia.. poyo tak habis habis..tapi masa tu takde lagi la kat youtube..next day ak tidur awal.. adik adik ak pulak yang dapat tengok.. galak sungguh depa gelak 'rugi la along tidur..hahahaha'.. ye... ak terjaga masa diorang jerit..'eh iklan Aaron tu la..cepat cepat'.. pastu ak sambung tidur dengan perasaan yang sungguh mengantok.. hahahaha..

Pastu ak dah tengok dah iklan ni... heheheh... tak puas hati terus cari di kotak merah.. jumpa.. 'oh baru semalam mereka upload, 23 July 2013'. yeah... haahahaha..

Jadi kek bawah tulah  iklan yang buat den tak sabar nak tengok!!!
(maaflah tak mahir lagi cara nak upload video masuk dalam satu entry tu yang ak upload bagi korang tengok extended version punya.. alang alang beria ak menunggu iklan ni kan)



TVC Baju Melayu Aaron Aziz by Jakel - Extended Version

01 July 2013

Nak periksa dah oi

Haaaa.. tadi baru je beli akta baru.. cemerlang sangat kan.. ak lupa yang akta dalam simpanan ak zaman tok kaduk punya.. tu pasal la gagal weyh.. hahaha… hari tu jawab exam guna akta lama.. terbaik..

Salah ak.. dan ak nak justify gak.. first time amek paper ni.. amendment  tak buat lagi tau.. 2nd time amek.. I’m not aware even though Tan Sri Abdul Gani Patail came and brief us about it.. dah ak datang talk berlengang masa tu.. dok belakang lagi.. syok tido la.. jadi ia bukan salah cikgu yang mengajar ye.. itu yang penting… ak paling menyampah kalau orang tegur kata macam ni pada ak : cikgu tak ajar ke? Pergghh.. ak mungkin banyak mengarut, main main tapi bila sampai bab bab akademik ak.. with all due respect don’t put the blame on my teachers! Regardless of what subjects.. ilmu akhirat ataupun ilmu dunia.. segala salah silap.. ia datang dari ak.. sekian justifikasi saya untuk hal ini..

Jadi kawan-kawan.. di sini saya lampirkan beberapa keping gambar untuk tatapan.. ecehwah.. nak jugak tayang my new Evidence Act 1950..dan juga buku yang sentiasa di kelek ke hulur ke hilir.. dating pun bawak okay! Gigih tak gigih la kali ni..
colour pink uolls
buku ni leh jadi senjata..if u know how.. hehehe
terlebih gigih hari tu


Pada mereka yang sedang mengambil peperiksaan akhir.. Good luck ye!!! 

P/s: errr.. ak tak ingat la button pe yang ak tekan masa godek godek blog ni guna lumia tu.. so i realize just now that my reading lists is empty... haaaaa.. chantek... huhuhu...waaaaa.. korang!!!!

14 June 2013

Kuda ku LARI gagah berani

Ak tak de pun nak citer pasal kuda kali ni.. nak cerita pasal LARI.. citer baru lakonan Aaron Aziz tu.. tengok trailer macam best.. sangat membuak sebenarnya nak tengok citer ni… nak kata peminat setia Aaron tu idok le… Cuma sangat berminat tang Aaron sepak terajang orang tu..


Maka.. kelmarin.. ak tengok citer ni.. sensorang ok.. yeah berjaya menyempurnakan misi terpendam.. ak dah lama gak teringin nak experience macam mana feeling nya kalu tengok movie sensorang… heheeh.. saya dah besar.. hikhikhik

In overall view, citer ni okay…tak payah semak pale.. citer ni ikot flow.. pergi la tengok..mugkin korang akan suka dari segi camera works.. heeee… weyh.. awal2 scenes kan.. macam parkour pun ada.. lompat lompat atas bumbunng bangunan.. smart nyer la hai Aaron Aziz!!!

Ak juga sudah menonton Furious 6.. 'We Own It' adalah lagu yang  menemankan ak study... selain lagu pakcik Mior rock brader Kilauan Emas 3 'sampai di sini'.. Ak rasa tak perlu untuk ak citer panjang lebar citer Furious 6 ni kan... mostly korang sume dah tengok kan... citer ni ak tengok before ak beli Lumia.. lama dah la kira nya.. hahahah..


Oh.. KIL ak tak dan tengok .. huhuhu.... dari review yang ak baca boleh tahan.. u olls sempat ke tengok? Ak rasa macam ramai je yg excited dengan karya baru Christopher Nolan..Man of Steel..ak je kot alien macam tak minat citer macam superman ni..huhuhuhu... but i can't wait for your review!!! 

P/s: ak macam banyak masa la ek tengok movie bagai.. fyi.. exam ak awal bulan depan.. a few days before Ramadhan.. ak cuak sebenarnya tapi dah tak boleh nak di zahirkan dah perasaan cuak ni.. tak tahu.. mugkin.. ntah...

11 June 2013

Fasa seterusnya

Zamir: Hahahha..sengal
Aifaa: Hadoii yun…
Che : (gaya nak tersembur makanan yg di kunyah masa tu)
Thaha: Bukan tragis dah..sadis nama nya
Dolly: Payah ayu ni..
Ika (sepupu ak) : Poyo arr kak yu ni..
Tak kongsi pun dengan Mok.. sbb ak dah kacau vacation dia.. lagipun ak rasa ak dah bole agak pe respon dia – 'Ayuni kan..'

Utk korang.. mugkin la perkara biasa… ak.. amek masa bertahun tau nak amek keputusan ni.. huhuhuu.. for me.. it is an important decision...err.. kindda..

Ak.. awal bulan haritu… aaaa.. hmmm.. ak beli fon baru..!!! heheheeh…. Lumia je… bukan S4 seperti yg di jangka oleh Zamir atau iphone5..

Respon2..diatas tu.. adalah respons sebab ak tak reti guna fon ini.. baik whatsapp, wechat.. dan macam2 apps la yg ada dalam phone ni yg ak masih lagi teragak-agak nak try… byk benda ak fikirkan everytime ak nak buat account utk sume apps tu..

Ak ni ibarat org zaman batu tetibe termasuk zaman cyber.. senang citer seperti tikus tengok besi la.. diorang dah bantai gelak sebab ke-sengal-an ak yg tak reti guna..termasuklah org kedai Nokia tu.. huhuhu.. ak kan jenis : malas nak amek kisah especially when it comes to technology.. tapi beli gak kan Lumia ni.. hahhaha… entah..somehow.. it is about time to changed.. sampai bila mahu di takuk yg lama..

Tapi mcm sengal..yela.. gaya Ayuni la kan.. slowly.. ak yakin ak bole guna sume app dalam fon ni lepas ni.. oh.. since its Lumia.. guna Windows 8 ye..to be frank.. ak memang stress giler masa 1st time guna.. tapi kan..lama-lama ak rasa.. ia sgt menarik.. excited sgt bila dah reti guna satu benda… hahhaha… byk lagi yg ak tak explore ni..

Asal beli Lumia? Nape tak Samsung.. hmmm.. macam mana ek.. dari first time ak guna phone.. brand phone ak ialah Nokia.. so.. Lumia ni phone ke 4 ak.. tapi.. ia phone pertama ak guna network lain.. hah.. kisah nya… ak baca paper.. Lumia lancar model baru.. 520.. harga RM599.. Eh..murahnya.. since that day.. ak aimed nak amek phone ni..

Oh ye… itu bukan bermaksud untuk riak ye.. maksud ak ialah.. ak rasa smartphone mahal.. like.. seribu, dua ribu gitu..maybe sebab ak usha iPhone kot.. jadi bila dah di lancar produk baru ni.. kebetulan dari keluarga Nokia..Lumia pulak kan.. ak pun amek keputusan utk membelinya.. I guess for a beginner like me..Lumia 520 is a good start.. Plus it comes with great features and great value too..

Jadi ak guna 2 phone sekarang ni.. macam tak percayakan.. heh.. ak pun begitu juga… I am a windows phone user now… wah..!!!
godek godek cara nak guna camera.. T_T

01 June 2013

Finally, they met!!!

After 4 years waiting… only sms, calls and comments through fb.. last Wednesday they met for the first time.. my feeling? Somehow it mixup.. excited, touching, blessed and shocked.. hahhaha

Angah met her ‘abang’.. so sweet kan.. pertama kali angah bertentang mata dengan dia.. bole gak la ak cakap.. dia pun nervous tu yang kena panggil abg Lan join sekali.. cover line cemerlang..

I’m excited cuz basically ak sure kenyang kalau keluar dgn dia.. hahaha.. sebab bukan duit ak yg keluar.. he treat us with Old Town White Coffee somewhere at  Klang.. huah.. ini minor je.. major nya.. excited cuz boleh bergosip2 face to face dgn dia.. fyi.. sgt payah ye nak gossip dgn dia.. I only have 1 or 2 minutes of his attention when we on the phone, the rest of it.. time tu la kambing kejar anjing.. awek kampung buat weekang..kucing tergolek dalam longkang.. sabar jela Cik Bedah oi…

Touching.. hmm.. camne ek nak cakap.. he bring us to one of his favourite spot.. a.k.a tempat makan ni la.. which banyak gak cerita dan kenangan dia kat sini.. and somehow we become part of his story by being there..honoured gak la rasa di hati ni..

I just feel blessed..Alhamdullilah.. semua perkara yg jadi ni ada hikmahnya kan.. kalu mak tak push sambung pengajian dalam bidang perundangan.. memang tak jumpa dia.. eventhough there is one time abah get jealous with him.. hahahha.. lawak giler ok citer ni.. tapi memang tak la ak nk kongsi kan.. but.. my parent trust him.. that is more than enough for me..

‘Bila dia nak datang jumpa aku?’ wow… stylo mylo sgt caranya… tidak angah je yg rasa dia ada abang… at that moment ak macam.. ok.. waaaa kami memang ada abang laaa!!!! Citer sikit la.. last few weeks I had to meet someone.. before the day, on the day it self and the next day of the event.. I keep talking to  him about it.. panic la Tipah oi.. xpernah pulak ak buat benda mcm ni..bila dah face to face..cerita di bangkitkan.. serious weyh… memang rasa macam ada abang tau masa tu.. sbb dia ckp ; ko perempuan.. cuba kalu korang ada abang.. mesti respon budak tu ; weh abang dia dowh! Hahahahah… make sense kan…


So.. nak dekat habis entry ni.. agak2 bole teka kah siapakah ‘abang’ yg di maksudkan? Alaaa… mesti bole punya… korang kan pembaca yang bijak pandai..

Ada brani bro?
 Heeee… yeah.. its Mok!!! a.k.a abang Farouq angah..

So.. as I always say when people ask about our relationship : dia layan kitaorang macam adik2 dia la.. and it is true.. memang macam ada abang sangat sebab sentiasa rasa selamat dengan dia.. mugkin sebab fizikal dia kot.. hahahahhahahahahaha…. 
Mekasih jugak kat Abg Lan !!!


19 May 2013

Angah dah konvo!


Weehooo!!! Ye..satu-satu nya adik perempuan ak yg lawa, putih , kurus , sopan lagi baik hati telah selamat menjadi seorang graduan UiTM pada hari Selasa lepas 14 Mei 2013..Alhamdulillah.. Graduated with one star okay!! We are so pround of her..!!! Ak grad dulu pun takde bintang ..(-__-)’’

Jadi entry kali ni.. ak nk kongsi gambar2 exclusive kami (wah bajet artis) utk majlis yg sgt bermakna utk angah ni..

Gambar-gambar semasa membeli belah baju konvo: lokasi sepanjang Jalan TAR KL, Maju Junction.
kebetulan kedai bata buat sale ooo masa ni
double sensation from pizza hut.. korang dah try?
lepas berjaya membeli barang yg di cari

Tips yg ak rasa boleh membantu diri ini kekal bersemangat meneman org ber-shopping ialah: 
1) Pakai pakaian yg selesa
2)  Kasut yg selesa
3) Tak perlu utk bermekap.. ak guna bio oil je.. korang bole la guna sunblock ke apa-apa yg korang rasa selesa utk letak kat muka korang yg cun itu..
4) Yang penting air yg ckup.. nk jimat bawa air dari rumah.. or else ak akn beli air isotonic..fevret  mestilah 100 plus..

Ni pulak gambar masa dia nak amek jubah.. sebab dia nak amek pre-convo pictures.. maka.. beria punggah almari..at the end.. baju akak dia gak yg di sauk nya.. huhauhahauha

ntah bila la ak bole pakai balik baju ni.. dah gemok hah!
Dan..tiba lah hari nya..hari Istiadat Konvokesyen ke-78.. mak dgn abah semangat berator nak rebut seats katanya…hahahah..comel sgt kan.. ak..kena la baby sit adik ak ni.. since dia xmau dok dlm khemah yg disediakan di luar dewan.. maka.. bajet ak nak bawa dia g kfc sec 2.. entah mcm mn.. end up lepak dlm DATC (ala tempat parent tunggu bas tu)..

Tips utk jaga budak-budak semasa istiadat konvokesyen berlangsung ialah:

1)  Sila bawa barang permainan kesukaan dia.. yg akan buat dia leka.. so korang tak kan rasa bersalah kalu dia buat muka seposen gara-gara bosan tahap takleh ampun bila takde benda utk dia main.. in my brother case.. Nintendo .. which means.. memang dia tak kan bosan la.. 

2) Kalau permainan dia mengunakan kuasa letrik.. utk di caj.. sila bawa charger nya..dan port yg korang nak lepak tu make sure ada soket plug yg berfungsi.. senag papehal.. kalu ko ada power bank lagi mudah la utk korang buang masa ngadap skrin fon je sementara sidang nak di tangguhkan..

3) If korang jenis yg sentiasa berduit..hah.. tips ni penting..memandangkan anda babysit budak2.. selera diorang akan cepat terbuka.. pantang nampak gerai yg mcm best.. sure nak beli..utk bagi dia senyap.. layan kan je..tapi jgn sampai membazir lak.. and for people like me , bajet.. bawak bekal dari rumah siap2.. tapi nama pun budak.. Kalu ckp ‘tak yah, jangan’ dia buat-buat takfaham..jadi.. terpulang la ko nak buat mcm mana janji dia tak kelaparan.. guna la segala charm that u have to make sure both of you in a win-win situation..  

4) Cari tempat yg berangin.. airy environments la senang citer.. konvo ni kalu luar dewan memang panas.. ye.. ada khemah dan kipas bagai.. again.. it is up to you..  nope its up to the kids.. hahhahaa… kalu dia meragam semak pale weyh.. (kes budak bawah 5 thn).. sekurang-kurangnya.. standby kipas tangan.. atau kipas yg guna kuasa bateri.. kot2 la budak yg anda jaga tu puteri lilin atau dia tetiba tak sihat masa tu.. maka sila lah berusaha utk minimumkan ke-tidak-selesa-an dia..

5)   Cerita bagi budak selesa ni.. ak rasa kalu korang dah biasa babysit budak2.. mesti akan bawa bantal busuk diorang..(kalu dah tau ia akan memakan masa yg lama)..hahhahaha.. tak-tak.. ak xbawak bantal busuk adik ak.. bantal tido dia byk ok.. penuh 1 beg.. memang tak la ak nak usung ke hulu ke hilir bantal2 busuk dia.. just bawak bantal katak ak je.. kecik dan senang di bawa..heee..

6)   Bunga!!! Yeah.. ye.. bukan sume budak suka bunga.. tapi.. nama pun hari konvokesyen.. somehow kena la bagi dia faham dia di bawa ke mana.. jadi..lepas dia dah kenyang.. xkan nak bagi dia main game lama2 kan..bawa la dia menziarah sume gerai2 bunga di sekitar dewan konvo tu.. bagi dia excited pilih2 hadiah yg mcm mana dia nak bagi family member dia yg dah konvo..
kami pilih yg bukan berasaskan bunga

practical right? lollipop.. xcair..
bunga hidup ada, bunga kain pun ada

Tadaaaaa.. gambar di tunggu-tunggu (ecewah).. muka semasa majlis konvokesyen! 
 
baju mahai cheq oi!

bersama classmate beliau. alolo..

penuh hah tangan dgn hadiah dari kami !

Terima kasih utk semua yg terlibat secara langsung dan tidak langsung atas kejayaan adik ak ni.. di entry ini jugak.. ak nak ucapkan berbanyak terima kasih buat Mok dan pasukan nya yg menjaga adik ak dgn cemerlang selama 3 tahun dia di Lendu dulu.. thanks guys! Allah sahaja yg boleh membalas kebaikkan korang..