29 December 2012

Look Like Busy - Introduction


5 March 2012.. rasminya ak masuk belajar balik.. tempoh masa setahun.. kira kursus professional la ni… kalu korang perasan ak suka bahasa kan, office, firm, counsel, boss.. ok kat sini.. environment nya stimulasi.. kita ada cubicle sendiri, kena punch card.. masuk court.. so attire memang mcm loyer r.. hitam putih je… jadi.. office tu klas, firm tu kumpulan, boss tu ketua kumpulan or nama glamer diorang.. Senior Partner –SP.. counsel, firmates, makna nya classmate.. hehehe… poyo kan.. kan… ye.. tau..

Basically apa yg ak blaja kat sini lebih kepada practical side tapi masih lagi from academic view.. meaning to say.. concept kena faham by heart.. substantive tu dah blajar masa 1st degree dulu.. oh.. yang ni pun.. pangkat degree gak.. tu yg bila ak sambung sume dok ingat ak amek master.. huhuhu.. idok le uols.. system UiTM ni lain sikit… asasi/pre law/matrik dlm setahun or setahun setengah, pastu degree BLS.(Hons) 3 tahun, pastu LLB.Hons setahun.. pastu baru leh pupillage or chambering 9 bulan utk semenanjung or 12 bulan utk Sabah Sarawak.. but now.. system dah berubah tiada lagi BLS.. trus LLB.. 4 tahun terus! Tahniah la ye adik2.. hehehehe

So actually LLB ni optional.. tu sebab lepas ak grad dulu.. ak mcm xnk sambung.. hahaha.. bajet nk kerja lain.. tapi.. aargh.. ko ingat mak ak bagi?? Maka.. lepas grad, setahun tu ak dok mendalami diri cewah.. leteh gak la kan.. because in that particular year.. ada beberapa prinsip yg ak pegang terpaksa ak lepaskan utk kepentingan org yg ak kisah.. bergadoh dgn org.. menyelesaikan masalah yg selama ni ak biarkan tanpa sebarang tindakan.. in away.. sort out..kemas kini masalah hidup ak la time tu.. then ak bekerja di legal firm.. heheheh

2nd time interview baru ak dpat tawaran sambung belajar.. sbb 1st interview ak xkerja.. so UiTM xbg masuk r.. huhuhu.. ini adalah pre-requisite utk smbung.. tu la sape soh gatal xnak apply masa final year BLS dulu.. huhuhuhu.. bagus gak la kan.. atleast.. ak ada pengalaman kerja.. so bila sambung ni.. ak bole kaitla apa yg ak blajar dgn ak kerja dulu..

Cerita tentang kelas.. mula kan.. ak memang bajet dpt kelas yg ada cubicle sendiri.. sekali kelas ak dgn kelas lagi satu tercampak kat cempaka… huah.. sedeh ok.. apakah? Memang rasa mcm kelas budak tadika.. cuz dlm kumpulan susunan nya.. hahah.. 4 kumpulan sume nya.. but.. kebaikan nya ialah.. rasa enjoy sgt dok sini.. hahaha.. leh usha budak2 junior.. tgk gelagat budak2 ni bila lalu kelas kami.. lawak ok.. pastu byk event yg kami mesti ada sbb.. kelas dgn tempat event dekat… pastu selalu dapat makanan free.. hahah.. time ni heran ye.. ak xnaik badan pun.. jerawat je yg beria naik.. hahahha…

Then last semester ni.. kami tukar tempat.. kelas di fakulti… hui.. tinggi bnor.. tingkat 7.. atas bumbung.. xleh kemana pun.. pemandangan terhad… xbest..tempat makan jaoh… huhuhuh… pelik.. tapi ak gain weight.. hahahahha.. life giler dull… lorong gelap.. hitam putih.. haish… masa kami kat cempaka dulu.. meriah…leh kekwat dgn junior kan.. cuz tetibe ada 2 kelas akak abag LLB tersesat kat tempat diorang.. hehehehe…la ni.. hmmm… dah da whole block budak LLB je.. tau tak betapa xbest nya pemandangan?

Ok.. apa pun itu just teknikal.. classmates ak r yg buat ak leh survive… dgn adanya bodyguard2.. erk.. hahhaa.. pastu entry seterusnya gambar2 dari pandangan ak tentang LLB ni.. ni la life ak dlm setahun ni...  

4 comments:

  1. Nak tumpang tanya sikit boleh tak..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh..boleh.. Jap ye.. Aaaa.. Since tak ingat password utk email account ni.. Whatsapp je la senang..hehehe.. 0129758531.. (^ ^,)

      Delete